Het wordt steeds populairder en gewoner om een elektrische fiets te hebben in plaats van een fiets die niet elektrisch is. Deze zijn misschien iets duurder, maar met een elektrische fiets krijg je echt waar voor het geld. Hoe werkt zo’n fiets? En zijn er voordelen van een elektrische fiets tegenover een non- elektrische fiets? Hier zijn alle basics te lezen, zodat ook jij klaar bent om deze zomer te gaan fietsen.

Hoe werkt een elektrische fiets?

Een elektrische fiets bestaat uit de onderdelen van een fiets zoals wij deze kennen, met nog wat extra’s. Elektrische fietsen hebben bijvoorbeeld een motor, accu en sensoren. Deze onderdelen zorgen ervoor dat de fiets de ondersteuning biedt die wij van elektrische fietsen gewend zijn. Voor ‘normale’ elektrische fietsen is dit tot 25 kilometer per uur. Dan bestaan er nog speed pedelecs, die tot 45 kilometer per uur gaan. Voor deze type fietsen moet er wel een speciaal type rijbewijs gehaald worden.

De motor is het vaakst in het midden van de fiets of in het voorwiel geplaatst. In de motor zitten sensoren. Deze sensoren meten de snelheid, trapkracht en zelfs de rotatie van de pedalen. Hiermee wordt afgestemd hoeveel ondersteuning er moet komen. De ondersteuning wordt gegeven van de accu. De accu zit vaak onder de bagagedrager of op het frame weggewerkt. Op het stuur zit een display waarop alle informatie afgelezen kan worden, zoals hoe snel je gaat en hoeveel batterij er nog over is.

Voordelen van een elektrische fiets                           

Voor de wat hogere prijs van elektrische fietsen, willen de meeste mensen wel wat hebben voor hun geld. En dat krijg je bij een elektrische fiets! Elektrische fietsen zijn natuurlijk perfect om lange afstanden te fietsen. Waarbij iemand bij een ‘normale’ fiets al vroeg moe kan zijn, zal de persoon een stuk verder komen met een elektrische fiets. Wanneer duidelijk is hoeveel kilometer de fiets kan, kan er een route uitgestippeld worden om heerlijk van de (Nederlandse) natuur te genieten.

De fiets werkt dus bij langere afstanden, maar bij korte afstanden is het ook niet te missen. Een elektrische fiets gaat namelijk sneller dan een normale fiets, waardoor iemand sneller op de bestemming zal zijn. Zelfs bij tegenwind of bergop.

Even bewegen is goed voor het lichaam, maar het helpt daarnaast de natuur. Een elektrische fiets stoot veel minder CO2 uit dan de uitlaatgassen van bijvoorbeeld auto’s.

Is de prijs van de fiets toch wat hoog? Dan is het op sommige plekken mogelijk om een elektrische fiets te leasen. In plaats van in één keer het hoge bedrag neer te leggen, worden er elke maand deelbedragen afbetaald. Zo kan er volop genoten worden van de elektrische fiets!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *