vakantie maldiven

Wetsuits zijn pakken die je, tijdens het beoefenen van een watersport, beschermen tegen onderkoeling. Daarnaast bieden deze watersport pakken ook bescherming tegen verwondingen die kunnen ontstaan tijdens die watersport. Je kunt kiezen uit diverse soorten wetsuits zoals de shorty, een dun wetsuit met korte mouwen en korte pijpen die vooral geschikt is om in de zomer te dragen. De iets dikkere variant hiervan is de shortarm. De steamer is een full suit en het dikste pak dat kan worden gebruikt in herfst en winter. Er is ook een zogeheten drysuit waar je, als je dat zou willen, kleding onder kunt dragen want hier komt geen water naar binnen. Wetsuits zijn gemaakt van neopreen, een elastisch, synthetisch rubber dat zorgt voor een goede isolatie. Neopreen bestaat uit gesloten cellen met lucht. Bij meer cellen is de isolatie hoger. Hoe dikker de neopreen hoe beter de isolatie.

Waar moet je op letten bij aanschaf van wetsuits?

Wil je het hele jaar door watersport beoefenen dan is het verstandig om meerdere wetsuits te kopen. Zo kun je kiezen voor een wat dunner wetsuit, 2 tot 2,5 mm eventueel met korte mouwen en pijpen voor in de zomer. Voor de herfst en de winter zijn er dikkere exemplaren te koop zoals de full-suit en de steamer. We geven een overzicht van het aantal graden en de dikte in mm die je wetsuit dan het beste kan hebben:

·         Minder dan 5°C                      6 tot 6,5 mm

·         6°C en 12°C                           6 tot 4 mm

·         13°C en 20°C                         5 tot 3 mm

·         22°C en 24°C                         3 tot 2 mm of een shorty

·         Boven 24°C                            Boardshort + rash guard

Hoe weet je of een wetsuit goed past?

De basisregel die wordt gehanteerd bij de pasvorm van wetsuits is: Een wetsuit moet aansluiten op het lichaam! Dat is belangrijk omdat je lichaamswarmte en je wetsuit ervoor zorgen dat je niet onderkoeld raakt. Een wetsuit laat namelijk altijd een klein laagje water door. Dit water wordt verwarmd met je lichaamswarmte en houd je zo warm. Een wetsuit zit goed wanneer het goed om je lichaam sluit. Wanneer een wetsuit droog is zit het vrij strak, maar je moet je armen, schouders en benen nog wel goed kunnen bewegen. De vorm van het lichaam is van iedereen anders en hoe dikker de wetsuit hoe minder flexibel deze zal zijn. Zeker voor het kitesurfen is stretch bij een wetsuit belangrijk. Om te kijken of het pak goed zit is het goed om even een paar squats te maken.

Waar moet je aan denken bij koud weer?

Wanneer je bij koud weer je sport op het water toch wilt uitvoeren dan is een dik wetsuit nodig. Een goed wetsuit houd je warm in het water en houdt de wind tegen. Een wetsuit kan gestikt, gelijmd of geseald zijn waarbij de gesealde pakken het beste de warmte vasthouden. Je kunt wetsuits kopen met een rits aan de voorkant of achterkant. Een wetsuit met een rits aan de voorkant heeft een kleine opening en is daardoor moeilijker aan te trekken. Het dichtritsen en uittrekken gaat echter een stuk beter en pakken met een rits aan de voorkant zitten warmer! Let erop dat je het hele lichaam warm moet houden. Dat kan met een neopreen hood voor je hoofd, neopreen sokken voor je voeten en (neopreen) handschoenen.

Kijk voor al deze artikelen en nog veel meer spullen voor watersport op Worldnauticcenter.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *